maandag 6 april 2015

Groentebouillon


 
 
Groentebouillon 
 
Benodigdheden voor circa 1300 ml:
  • 1/2 winterpeen
  • 1 ui (mag geschild, hoeft niet)
  • 1 prei (ook het groen)
  • 2 stengels bleekselderij (inclusief blad)
  • 1/2 bosje platte peterselie
  • 3-4 takjes tijm
  • 1/2 eetl zwarte peperkorrels
  • zout
 
Werkwijze:
De snelle versie:
  • Snij de gewassen groente in stukken en doe in een pan.
  • Voeg de kruiden toe, ook eventueel selderijblad, plus de peperkorrels.
  • Giet er anderhalve liter koud water bij.
  • Laat met deksel op de pan aan de kook komen, zet dan het vuur laag en laat een half uur pruttelen.
  • Leg een schone theedoek in een vergiet en giet de bouillon af boven een schone pan.
  • Breng op smaak met zout, zeker een dessertlepel.
  • Bederfelijk, dus laat snel afkoelen, bijvoorbeeld in een gootsteen met koud water. 
 
De langzame versie:
  • breng op laag vuur aan de kook (dat duurt minstens een half uur),
  • zet de pan dan op het allerkleinste sudderpitje dat je fornuis rijk is en laat de bouillon twee uur trekken.
  • Bij kookgeborrel moet er een warmhoudplaatje onder.
Tips:
  1. Invriezen is het handigst in handzame porties van zeg een halve liter. Idee: zet diepvrieszakken in vierkante bakjes, vul ze, knoop ze dicht en zet alles in de vriezer. Verwijder de volgende dag de bakjes, nu kun je de vierkante bonken efficiënt stapelen.
  2. Eigenlijk kunnen alle groenten erin die je in huis hebt, ja ook schillen en afsnijdsels. Wel goed wassen. Maar pas op met kolen, die zijn snel overheersend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten