Groentebouillon
Benodigdheden voor circa 1300 ml:
- 1/2 winterpeen
- 1 ui (mag geschild, hoeft niet)
- 1 prei (ook het groen)
- 2 stengels bleekselderij (inclusief blad)
- 1/2 bosje platte peterselie
- 3-4 takjes tijm
- 1/2 eetl zwarte peperkorrels
- zout
Werkwijze:
De snelle versie:
- Snij de gewassen groente in stukken en doe in een pan.
- Voeg de kruiden toe, ook eventueel selderijblad, plus de peperkorrels.
- Giet er anderhalve liter koud water bij.
- Laat met deksel op de pan aan de kook komen, zet dan het vuur laag en laat een half uur pruttelen.
- Leg een schone theedoek in een vergiet en giet de bouillon af boven een schone pan.
- Breng op smaak met zout, zeker een dessertlepel.
- Bederfelijk, dus laat snel afkoelen, bijvoorbeeld in een gootsteen met koud water.
De langzame versie:
- breng op laag vuur aan de kook (dat duurt minstens een half uur),
- zet de pan dan op het allerkleinste sudderpitje dat je fornuis rijk is en laat de bouillon twee uur trekken.
- Bij kookgeborrel moet er een warmhoudplaatje onder.
- Invriezen is het handigst in handzame porties van zeg een halve liter. Idee: zet diepvrieszakken in vierkante bakjes, vul ze, knoop ze dicht en zet alles in de vriezer. Verwijder de volgende dag de bakjes, nu kun je de vierkante bonken efficiënt stapelen.
- Eigenlijk kunnen alle groenten erin die je in huis hebt, ja ook schillen en afsnijdsels. Wel goed wassen. Maar pas op met kolen, die zijn snel overheersend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten